Хипоалергенна козметика, посочена при козметична алергия

кабинет

Козметичната алергия е доста често срещана. Процентът на диагностицираните жени е

10%, но реалният брой е много по-висок. Много леки алергични реакции се лекуват без консултация с алерголог. Козметиката може да предизвика алергични реакции на всяка възраст. Но как да заменим козметика, към която сме били алергични? Нуждаем се от „безопасен“ продукт, който не предизвиква алергични реакции, хипоалергичен козметичен продукт.

Какво е козметика?

Козметиката е актуален продукт, който е необходим за красота, защита и лична хигиена. Тези две цели, за които е произведена козметиката, трябва да бъдат постигнати, без да се променят функцията и структурата на кожата. Категорията козметика е доста голяма и включва козметика за грим (омекотяващи кремове, фон дьо тен, пудра, спирала, сенки за очи и др.), Хигиенни продукти (сапун, шампоан, паста за зъби и др.), Парфюми, дезодоранти и т.н.

Какво представляват хипоалергенната козметика?

Според FDA (администриране на храни и лекарства) хипоалергенната козметика се нарича тези продукти, които дават най-малко алергични реакции. Хипоалергенна козметика трябва да бъдат тези продукти, които не съдържат най-често срещаните алергени: консерванти, багрила, парфюми, метали и др. Тази хипоалергенна козметика се препоръчва за хора, които са алергични към обикновена козметика или не понасят, дразнят от обикновена козметика. Съществува хипоалергенна алтернатива както за козметика за грим, така и за козметика за лична хигиена.

Най-известните хипоалергенни продукти са козметиката, която защитава и овлажнява кожата, омекотяващи кремове и хигиенни продукти, използвани особено от бебета и деца с атопична кожа. Тези хипоалергенни продукти не съдържат парфюми, парабени, консерванти и други вещества, които дразнят кожата.

Подобно на хипоалергенни продукти за деца, има хипоалергенни козметични продукти за възрастни и тук имам предвид продукти за грим, афтършейв, дезодоранти и т.н. Алергията към спирала и сенки за очи е често срещана и тези хипоалергенни продукти са все по-търсени от тези жени. Също така, хипоалергенните дезодоранти са решение за хора, които не понасят или са алергични към класически дезодоранти. Фон дьо тенът, прахът също могат да причинят алергични реакции, а козметологичните лаборатории са намерили решение за жени, които не понасят обикновени продукти или са алергични към тях.

Какви са алергените в козметиката, които често причиняват алергии?

Алергените, които често предизвикват алергични реакции към козметиката, са:

  • парфюми
  • консерванти и добавки
  • багрила
  • латекс
  • метали: никел, хром, кобалт, хром и др

Как се проявява козметичната алергия?

Най-честата алергична реакция към козметиката е контактен дерматит. А именно, на нивото на зоната, изложена на козметичния продукт, кожата се зачервява, появяват се подутини или дори малки мехури, кожата се дразни и се появява сърбеж или дори усещане за парене. Често откритото място може да се подуе. Дразнещ контактен дерматит се открива в 80% от случаите и може да възникне веднага след излагане на козметика (ако алергенът е силен) или дни-седмици на употреба, в случай на слаб алерген. Алергичният контактен дерматит обикновено се появява 12-48 часа след излагане. Алергичната реакция обикновено се появява след втората, третата или повече употреби на козметиката. Това време е необходимо за сенсибилизиране на кожата към алергена.

Хората с астма могат да получат кашлица, задух или задушаване чрез вдишване на аерозоли в случай на парфюмна алергия. Парфюмните пари могат да засегнат хора, чувствителни към парфюми и такива с алергичен ринит.

Понякога козметичната алергия може да се прояви чрез копривна треска и рядко чрез анафилактична реакция. Съобщени са случаи, при които се е развила анафилаксия след контакт с PPD (парафенилендиамин) алерген във фиксатора на косата.

Къде да отида, ако съм алергичен към козметика?

Алергията към козметиката изисква алергологична консултация. Алергологът ще се консултира с кожния тест след консултацията, за да открие алергена, причинил алергичната реакция.

Тестването на кръпки се състои в поставяне на пластири с най-често срещаните алергени, открити в козметиката. Тези пластири се прилагат върху ръката или гърба и се поддържат в продължение на 48 часа, след това се отделят и резултатът се отчита на 48 часа, на 72, 96 часа, понякога дори след 1 седмица. Много е важно да се открие причината за алергията, за да се избегнат в бъдеще продукти, съдържащи алерген.