Тереза Алексиева

Какво бебешко олио да използвате: видове, марки, съставки и приложение от Тереза Алексиева

icon Преглеждания: 4450
recently,cleaned,baby,ready,for,oil.,mother,with,bottle,in

Бебешкото олио е продукт, който е специално създаден с формули за подхранване и защита на нежната бебешка кожа. Хидролипидният филм на кожата най-малките е съвсем фин, което я прави много чувствителна на различни външни влияния – топлина, студ, дехидратация, триене в дрехите и слънчева светлина.

Поради тази си специфика, бебешката кожа има намалена защитна функция и използването на бебешко олио е чудесен помощник за омекотяване, хидратация и подхранване. 

По-долу ще разгледаме всички детайли, които бихте искали да знаете за бебешкото олио като продукт – какво представлява, как се използва, какво съдържа и как да подходите към избора му.  

Какво ще откриете в съдържанието на бебешкото олио? 

Подобно на останалите козметични продукти за бебета, в зависимост от своя състав и действие, олиото съществува в разнообразни варианти, разработени от различни производители.

Всеки бранд предлага бебешко олио с различно съдържание, но обикновено в повечето алтернативи на пазара присъстват следните основни съставки.

Органично бебешко олио

С днешна дата, много брандове предлагат изцяло органични олиа за козметичните нужди на бебетата. Терминът “органичен” означава, че в състава на продуктите влизат максимално количество натурални масла с доказано благоприятно въздействие върху бебешката кожа. 

В състава на този вид продукти ще откриете:

  • База от органично натурално масло – кокосово, бадемово, сусамово, маслиново или друго
  • Етерични масла – ароматни, успокояващи или антисептични, съобразени с препоръките и добрите практики относно съотношение към базовото масло
  • Минимално количество изолирани добавки – пчелен восък, витамини и др.

Колкото повече са изолираните добавки, толкова повече се приближаваме към втората група продукти – обогатените формули за бебешко олио. 

Обогатени формули за бебешко олио

Това са специално разработени формули, в състава на които влизат допълнителни вещества със специално действие – защитно, хидратиращо, успокояващо и др. Някои от най-популярните добавки, които можете да откриете в този вид продукти са следните.

Минерално масло

Известно като течен парафин, то е леко, без цвят и мирис. Действието му е свързано с отблъскване на влагата и съответно предпазване от подсичане в деликатните зони на бебешкото тяло – памперс зоната, шията, сгъвките на ръцете и краката и т.н.

Екстракт от алое вера

Екстрактът представлява гел от растението алое вера в концентрирана форма. Чрез допълнителна обработка, от екстракта се отстраняват някои съставки, действащи като алергени, за да се гарантира успокояващия ефект, без да се наслагват предпоставки за дразнения.  

Витамин Е 

Витамин Е, известен още като “витаминът на младостта”  също присъства в повечето формули за бебешко олио. Той е чудесен за кожата, защото като антиоксидант я предпазва от свободните радикали и гарантира дълбока естествена хидратация. 

Витамин А 

Лечението на кожни проблеми с витамин А прави приложението му широко разпространено в различни козметични продукти, включително за бебета и малки деца. Той е важен за здравата кожа на бебето, и използван отделно я изсушава, то в комбинация с останалите основни съставки гарантира правилно създаване и възстановяване на кожни клетки. 

И други

Някои бебешки масла съдържат и преработен мед, използван заради доказаните си антисептични свойства. Друго, което може да съдържа бебешкото олио, но в по-малки пропорции, са различни омекотители, изкуствени или естествени ароматни съединения и др.

Кои са най-популярните допълнителни съставки на бебешкото олио?

Продуктите на отделните производители могат да съдържат и други съставки. Смесването на тези и други органични съставки се извършва в различно съотношение, като се следи за нужната консистенция и получаване на щадящ кожата продукт.

Най-често се използват следните натурални и богати на полезни вещества съставки:

  • Кокосово масло – има антибактериални свойства и помага против подсичане, овлажнява и подхранва кожата.

image8

  • Лайка – има успокояващ ефект и е особено подходяща при  прекалено суха и възпалена кожа.
  • Бадемово масло – след нанасяне има свойството да омекотява и хидратира кожата.
  • Шипка – действа успокояващо върху зачервена и раздразнена кожа поради обриви или бебешка екзема.
  • Кайсия – при масаж с кайсиево олио се подобрява еластичността на кожата и кръвообращението.
  • Макадамия – действието на маслото с макадамия има предпазващ и успокояващ ефект, регенерира излющена и суха кожа.
  • Слънчоглед и ший – обогатеното с масла от слънчоглед и ший олио прави кожата на бебето мека, овлажнена и спокойна.

В продуктите на различните производители ще откриете още бебешко олио с праскова, с лавандула, с пшеничен зародиш, с невен и др. Олиата с различни натурални масла имат нежно действие и универсално приложение.

Какво е важно да знаете за използването на бебешко олио?

Олиото за бебета се грижи ефективно за нежната кожа и е мултифункционален продукт с обширно приложение. Въпреки всичко, към употребата му трябва да се подхожда с нужната предварителна подготовка.

Според Центъра за Национално здравно обслужване в Обединеното кралство, бебешкото олио трябва да влезе в употреба поне месец след раждането на бебето. В противен случай, то може да предизвика алергични реакции или екзема, особено при вродена предразположеност към кожни проблеми. 

В грижата за недоносени бебета, продуктите за приложение върху кожата следва да се избягват в продължение на поне 6 до 8 седмици след раждането, тъй като изграждането на защитната бариера на кожата отнема повече време.

Кога се използва бебешко олио?

Следвайки възрастовите препоръки, описани по-горе, може да имате предвид следните случаи, в които употребата на бебешко олио е уместна:

  • След баня – с цел “запечатване” на влагата в кожата и по-продължителна хидратация.
  • За бебешки масаж – като омекотяващо, успокояващо и улесняващо процедурата средство.
  • При смяна на пелените – ако за целта нямате по-подходящ продукт като крем против подсичане или бебешко олио. 

Защо се използва бебешко олио?

Най-честата употреба на бебешкото олио е по време на бебешкия масаж – процедура, при която се стимулира развитието на мозъка и нервната система на бебето. 

Други приложения могат да бъдат за:

  • Активно хидратиране
  • Успокояване на раздразнения и възпаления, причинени от различни фактори
  • Превенция от появата на зачервявания и обриви, причинени от памперсите, алергии, дерматити и др.
  • Омекотяване на крусти по главичката и др.

image2

Как се използва бебешкото олио?

Нанасянето на олиото обикновено става след смяна на памперса или след къпане. В останалите случаи – когато се налага да се почистят себорейни корички или за масаж и омекотяване на бебешката кожа.

Достатъчни са само няколко капки олио върху дланите. Винаги тествайте предварително на малък участък. Разтрийте олиото с ръце и нежно нанесете върху бебешката кожа. То се абсорбира бързо и не оставя следи.

Ако трябва да се почисти главичката на бебето от засъхнали корички, това става отново с няколко капки върху памучен тампон и с леки движения.

Кога използването на бебешко олио не е препоръчително?

Всички реномирани производители на детска козметика, включително и на бебешко олио, многократно тестват своите продукти, за да създадат краен продукт, подходящ за чувствителна кожа, хипоалергенен, без вредни вещества. 

Въпреки това, всеки родител следва много внимателно да избира бебешкото олио, като следи състава му – да няма силикон, синтетични аромати, парабени и др. дори в минимално количество. Не е препоръчителна употребата на олио с такъв състав, макар и да е по-бюджетно и достъпно. 

Не е изключено и изцяло органичен продукт да не се понесе добре от бебешката кожа. Дори козметиката да е много скъпа, някоя от естествените съставки може да доведе до индивидуална непоносимост. 

Ако от продукта се получи зачервяване или обрив още при първоначалното тестване на малък участък, трябва да се преустанови използването му и да се потърси консултация с педиатър за избор на подходящо олио.

За какво да внимавате при избора на бебешко олио?

Купувайки неподходящ продукт, на първо място рискувате здравето и комфорта на бебето. Ако се получи алергична реакция, все пак това не е най-лошата последица. Съдържащите се парабени могат да доведат до много по-негативен ефект, понеже са токсични и ежедневният им прием чрез кожата ще доведе до натрупване в тялото. 

За да можете да направите възможно най-правилен избор, ако обърнете внимание на:

  • Състава на продукта, посочен на етикета. Сред съставките не трябва да има вредни компоненти като – парабени, консерванти, формалдехид, триклозан, феноксиетанол, натриев лаурил сулфат (SLS) или изкуствени багрила.
  • Мириса, консистенцията и цвета. Мирисът трябва да е неутрален, на трева или билки; консистенцията – лека, а цветът – прозрачен.
  • Датата на производство и срока на годност.
  • Външния вид на опаковката и яснотата на шрифта.
  • Наличието и вида на сертификата за качество и безопасност.
  • Възрастовия диапазон за използване на продукта и съвместимостта му с възрастта на вашето бебе.

Винаги купувайте от утвърдени производители и от аптека или специализиран магазин, за да сте сигурни в качеството. В допълнение, можете да консулитрате избора си с педиатър, дерматолог или личен лекар, в случай, че бебето ви има специфични алергии, непоносимости или придружаващи заболявания. 

Кои са предимствата и недостатъците при използване на бебешко олио?

Много често, родителите си задават въпроса какво е по-добре да изберат за кожата на бебето си – бебешко олио или бебешко мляко. Всеки от козметичните продукти има свои по-специфични приложения и предимства. Затова обикновено се използват комбинирано или според предпочитанията и конкретната ситуация.

image7

Предимства на бебешкото олио

Сред положителните характеристики на бебешкото олио са например:

  • Служи за идеално хидратиране, успокояване и подхранване на бебешката кожа.
  • Дава възможност за профилактично и терапевтично приложение върху цялото тяло.
  • Защитава кожата от изпотяване и триене.

Недостатъци на бебешкото олио 

Като основни недостатъци могат да се посочат:

  • При избор на некачествен продукт, попиването в кожата е трудно и по дрехите остават мазни петна.                                                                                                                    
  • Ако има алергенна съставка, съществува риск от обрив.
  • При неправилна употреба, олиото създава предпоставки за запушване на порите.
  • Според NCPC, бебешкото масло попада в категорията въглеводороди. Тези вещества са хлъзгави и лесно се вдишват. Aко вдишването не се адресира незабавно, това може да доведе до пневмония или дори до смърт.

Тъй като за правилните козметични грижи за бебешката кожа са нужни и други продукти, в много от случаите бебешкото мляко се оказва по-предпочитан вариант от олиото. 

Бебешко олио или бебешко мляко: кое е по-доброто?

След сравняване на бебешкото олио и млякото за тяло става очевидно, че те притежават както общи, така и различни характеристики по отношение на приложение и ефект.

Бебешкото олио има по-универсален характер. То не само овлажнява, но и защитава кожата от леки механични увреждания и запазва еластичността ѝ.

Тоалетното мляко за бебета е по-популярен вариант заради немалкото си предимства като успокояващо, овлажняващо и защитаващо кожата средство. Освен това прилагането му за деца под 1 месец е възможно, което не можем да твърдим с абсолютна сигурност за олиото. 

Прилики между олиото и маслото

Те са следните :

  • Успокояват кожата и я овлажняват
  • Могат да служат за почистване
  • Подходящи са за ежедневна употреба

Разлики между олиото и маслото

Те са следните :

  • Обикновено първо се почиства с мляко за тяло, а след това се нанася олио
  • С олиото се прави и масажиране, докато с млякото – не
  • Бебешкото мляко за тяло се нанася в повечето случаи локално и се абсорбира по-бързо

Трудно е да се каже към кое от двете да се насочим, най-добър е компромисният вариант, който позволява редуване на олио и мляко, без притеснение за здравето на бебето. При притеснения и несигурности, не се колебайте да се посъветвате с дерматолог, за да изберете най-доброто за индивидуалния случай на своето дете. 

Как се използва бебешкото олио за масаж?

Макар че бебешкото олио е предназначено основно да овлажнява бебешката кожа, много родители го използват за релаксиращ и подхранващ масаж на своето бебе.

Значение на бебешкия масаж

Масажирането на бебето е не само добър начин за изграждане на здрава връзка, но е и много полезна за тялото и развитието процедура.

Масажните движения помагат чрез кожата да се изпратят импулсни потоци до кората на главния мозък и да се тонизира централната нервна система. Така става подобрение на работата на всички системи и органи на бебето, а това води до неговото спокойствие, положителни емоции и здрав сън.

image5

Подходящо време за масаж

Масажът на бебето не е подходящ по всяко време и е нужно да се спазват изисквания като:

  • Да не се прави веднага след хранене, а поне един час преди или след него
  • Добър избор е и времето след къпане, а още по-добър – преди обяд
  • Детето трябва да е спокойно и да не му се спи

Начин на масажиране

Докато детето не навърши 4 месеца, масажът се прави само с поглаждане. Масажира се с чисти, сухи и топли ръце, допълнително овлажнени с бебешко олио. Движенията са от периферните части към сърцето. 

Спазва се следната последователност – ръчички, гърдички, коремче, крачета, седалище и гръбче. Прави се поглаждане, разтриване, размачкване само на ръце и крака и пак поглаждане.

Ако на бебето има поставена имунизация в последните 48 ч., не се препоръчва масаж. Масажни движения не се правят върху костите и гръбначния стълб, както и почукване върху кръста, корема и в областта на бъбреците.

Не прекалявайте с масажа. Най-добре го правете 1-2 пъти в седмицата, като наблюдавате реакциите на бебето. Ако много рита с крачета, преустановете масажирането, защото може би не му харесва.

Разбира се, основно изискване е да масажирате тялото с подходящо бебешко олио. То трябва да е качествено, без вредни вещества в съдържанието, като предварително тествате върху малък участък за алергична реакция.

Кои са най-добрите марки бебешко олио? 

В магазинната мрежа днес се предлагат множество варианти на бебешко олио на различни марки. Избирайки продукт, се спрете на реномирана марка, за да сте сигурни в безопасността и качеството му. Сред най-добрите марки бебешко олио се открояват следните.

HiPP

Семейната немска компания стартира в средата на миналия век с детски храни, а днес продуктовата ѝ гама включва бебешки напитки и козметика, произведени от екологично чисти суровини.

Сред бебешките олиа се отличават тези с бадемов екстракт, извлечен от зрели бадеми от контролирано био производство. В тоалетното мляко на HiPP също е вложено естествено биологично бадемово олио, което не съдържа парафин, оцветители, сапун, парабени или PEG емулгатори.

Тоалетното мляко с бадемово олио, което ще откриете в онлайн магазина на kidso.bg е без микро-пластмасови частици и аромати и е с неутрално рН. То е предназначено за бебета и деца на 1+ години за подхранване и овлажняване на кожата. 

Event

Създател на марката Event е българската компания Axxon. Вече повече от 20 години, Event следва своята основна цел – да предлага качествени козметични и хигиенни продукти на достъпна цена.

image3

Една от успешните продуктови категории на марката е серията Event Baby. Бебешкото олио за тяло на Event съдържа комплекс от 100% натурални масла и е без парабени и алергени. Подходящо е за деца от 0-3 г. Помага за овлажняване, подхранване, успокояване и регенериране на бебешката кожа, правейки я гладка и мека.

Nivea 

Над 100-годишната традиция на германската марка Nivea в създаването на продукти за грижа за тялото и лицето, включително и за детската кожа, я прави един от лидерите в производството на висококачествена козметика.

image1

Baby подхранващото олио на Nivea не съдържа парабени, алкохол, оцветители и консерванти. Не само подхранва, но и почиства нежно деликатната бебешка кожа, задържайки влагата. Подходящо е за бебета от 0 до 0+ месеца.

Бочко 

Българският бранд „Бочко” отдавна се е утвърдил с качествените си продукти, които идват на изключително достъпни цени и с пълна гаранция за стандартизиране според изискванията за безопасност на бебешките продукти. 

Бебешкото олио с масло от пшеничен зародиш на Бочко е наситено с витамини и аминокиселини и със своята богата формула за подхранване възвръща еластичността на кожата. Тя придобива изключителна мекота и задържа влагата, благодарение на натуралния зехтин.

image9

Олиото с пшеничен зародиш, както и останалите олиа на „Бочко” с бадем и невен, с лавандула, с екстракт от маслина и др. са дерматологично тествани и са подходящи за ежедневна употреба. 

TriBio

Американската марка произвежда продукти за почистване на дома, дрехите и кожата по патентовани еко формули. Продуктите на TriBio са достъпни и на българския пазар и са все по-търсени заради своята сертифицирана нетоксичност.

image4

Бебешкото олио с витамин Е за чувствителна кожа на TriBio, което ще откриете в kidso.bg, представлява висококачествено, рафинирано и леко минерално масло. То е без цвят и миризма и работи най-добре върху влажна кожа, предпазвайки я от протриване и изсушаване и стимулирайки циркулацията на кръвта.

Chicco

Носител на многожество награди за качество, италианската компания Chicco е с реноме на производител, създаващ напълно безопасни продукти.

Маслото от оризови трици, което предлага марката, е подходящо за бебето веднага след раждането. Омекотява кожата и затова се препоръчва за премахване на крусти – коричките по бебешката главичка. Съдържа витамин Е и мастни киселини и е без оцветители, консерванти, парабени и алкохол. Лесно се нанася и се абсорбира бързо, не  оставяйки следи.

image6

Има още редица марки, на които може да разчитате като Johnson&Johnson, Bubchen, Weleda, Sanosan, Penaten и др.

Какъвто и продукт да изберете, ако бебешкото олио е качествено и го използвате по правилния начин, ще гарантирате нежна и здравословна грижа за своето мъниче.

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
  1. Mutter_Super
    Mutter_Super

    Не харесвам индустриални бебешките олиа. Тези на традиционните брандове са тествани, продават се по цял свят и не би трябвало да създават проблеми. Дори и лек обрив от олио не е фатален – спира се употребата и раздразнението отшумява.
    Бебешко олио от естествени съставки е супер идея. Това, което ме възпира там е, че няма единен стандарт какво е био и еко и как определен производител се сертифицира. На практика това са малки производители, които от своя страна не могат да направят клинични тестове в голям мащаб на продуктите си. Това води до много въпросителни.
    Аз използвам нещо много просто. Ръчно пресован зехтин. Купила съм си от бабите в Гърция. Преварявам го на водна баня, филтрирам го с тензух и имам бебешко олио. Перфектно е и знам, че няма шанс да има нещо опасно!

Вашият коментар