image not found

Как да се грижим за кожата на бебето

Още при първото докосване на своето малко съкровище ще почувствате колко мека и нежна е кожата му. Но всъщност тя е изключително чувствителна и трябва да бъдете наистина внимателни в грижите за нея.

Ето няколко факта за бебешката кожа, които е добре да знаете:

– много по-тънка е от вашата;

– защитната ѝ функция не е добре развита;

– трудно задържа влага и мазнина;

– изключително чувствителна е на допир;

– лесно се раздразва от някои вещества, с които контактува, без значение дали са органични, химически и т.н.;

– бързо изгаря на слънце и при висока температура;

– податлива е на инфекции;

– кожните инфекции се разпространяват много бързо.

След като знаете всичко това, лесно е да си представите колко грижи трябва да положите, за да може вашето бебе да се чувства добре.

Ето няколко прости правила, които ще ви помогнат да защитите нежната кожа на детето ви през първите месеци от живота му.

 

  1. Не къпете бебето всеки ден

Особено през първите седмици. Кожата на новороденото е покрита с мазен слой, който я предпазва от инфекции и изсушаване. Понякога изглежда неприятно, но не е добра идея да се опитвате да го отстраните.

Баня през 1-2 дни е съвсем достатъчна – по-честото къпане прави кожата суха и податлива на дразнения.

  1. Подсушавайте внимателно

Не трийте мократа кожа, за да я подсушите, а просто попивайте нежно с мека кърпа. Ако след това мажете с овлажняващ лосион, нанесете го, преди кожата да е съвсем изсъхнала. Така ще запазите влагата в нея и ефектът ще бъде още по-осезаем.

  1. Сменяйте често пелените

Пелените обикновено попиват добре 2-3 подмокряния, но ако бебето е свършило и нещо друго, сменете мръсната пелена веднага. Кожата на седалището лесно се възпалява от по-продължителен контакт с изпражненията и амоняка в урината. Всеки път измивайте внимателно цялото седалище, а после оставяйте бебето да порита за известно време без пелена, за да може кожата да подиша и да бъде по-здрава.

  1. Използвайте крем против подсичане

Много майки използват специален крем против подсичане при всяка смяна на пелената. Дори да не правите това, задължително слагайте крем при първия симптом на зачервяване.

Нека кремът бъде под формата на паста, която попива влагата и създава защитен слой, който пречи на урината и изпражненията да влязат в контакт с кожата.

  1. Почиствайте внимателно гънките

Онези сладки гънки по крачетата и ръчичките, които толкова обичаме, имат нужда от специална грижа. Бебетата не се движат чак толкова много, а вдлъбнатинките са дълбоки, така че лесно задържат пот, влага от къпането, мъхчета от дрехите и т.н. Ако не ги измивате и подсушавате внимателно, възможно е в тях да се образуват неприятни обриви.

  1. Пазете от слънце

Не, не става дума за слънцезащитен крем, а за истинско пазене. През първите месеци дръжте бебето задължително на сянка. Слънчевите лъчи, особено през лятото, са повече вредни, отколкото полезни за нежната кожа на вашето бебе. Тя може лесно да се зачерви, да изгори или да се покрие с обриви.

  1. Използвайте омазняващ крем или олио

Сигурно ще чуете от баба си, че трябва всеки ден да мажете бебето с мас. Някои майки пък използват преварен зехтин. Да, кожата на бебето наистина има нужда от допълнително омазняване понякога, но проверете сами кой продукт се отразява най-добре на вашето бебе или се консултирайте с вашия педиатър.

Имайте предвид, че ако кожата му не е суха, не е задължително да я мажете всеки ден. Но ако все пак го правите, нека бъде след хубаво измиване.

  1. Перете дрехите на бебето внимателно

Има няколко важни правила за прането на бебешките дрешки, които е добре да знаете.

Първо, не обличайте нова дреха, преди да сте я изпрали.

Второ, перете дрешките на мъничето отделно от вашите.

Трето, използвайте подходящи перилни препарати. Може и да не слагате омекотител, особено ако установите, че бебето ви лесно се покрива с обриви.

  1. Масажирайте бебето

Масажът на бебето със сигурност е приятно преживяване и за него, и за самите вас. Той прави връзката помежду ви по-силна, учи ви да се радвате един на друг, но и засилва кръвообращението. Точно затова масажът има благоприятно въздействие и върху кожата на вашето съкровище.

  1. При проблем се допитайте до лекар

Въпреки старателните грижи на родителите си, повечето бебета в определен момент имат проблеми с кожата – обриви, изсушаване и т.н. Не се притеснявайте излишно, а се консултирайте със своя педиатър. В повечето случаи става въпрос за нормални, безобидни неща, а ако има нужда от лечение, то лекарят ще ви предпише подходящи медикаменти.

Facebook Коментари

FEIA

Подобни публикации