След като бебето е подсушено добре с тензухена пеленка и пъпчето е добре почистено идва ред на почистване на ушичките и очите.

 

Сред нещата, които трябва да приготвите за банята на бебето, са също няколко клечки за уши, ампулка физиологичен разтвор и 2 стерилни марлички.


 

Ушите на бебето се почистват изключително внимателно само от евентуално събрала се вода в каналчето. С нежни движения попийте водата и не бъркайте навътре с клечката.

 

В първите дни след раждането е добре да почиствате и очичките след баня от натрупали се гурелчета. Това става като намокрите добре стерилна мариличка с физиологичен разтвор и я прекарате по ръба на клепачите на двете очички като започнете от вътрешния очен ъгъл към външния.

 

Следва почистване и на нослето. Сложете по няколко капки от физиологичния разтвор във всяка ноздра на бебето без да се притеснявате, че то плаче или, че може да се задави. Добре е капчиците физиологичен разтвор да влязат навътре в нослето и да почистят ноздрите. Много често след накапване бебетата кихат. По този начин ноздрите се почистват от насъбралия се секрет.

 

След всички тези процедури следва мазане на бебето с емолиентен крем или бебешко олио. В последните няколко години повечето педиатри, а и дерматолози съветват за деликатната и най-често суха бебешка кожа да се използват добре хидратиращи кремове, а не олиа. Кремът трябва да отговаря на нуждите на бебето, да е богат и добре хидратиращ. Намажете бебето така, че кожичката да остане мека, но и да не остават следи и прекалено омазняване.

 

Когато бебето е намазано с хидратиращия крем следва и последната част – обличането. В първите няколко седмици след раждането е добре да изберете дрешки, които се отварят отпред – с копчета. Бодита и блузки, които се обличат през главата могат да затруднят младите майки, които нямат достатъчно опит в обличането на бебе. Дрешките, които използвате, трябва да са малко по-широчки, за повече комфорт на бебето, а и на родителите докато го обличат.