Тереза Алексиева

С какви препарати и как да перем бебешките дрехи? от Тереза Алексиева

icon Преглеждания: 13648
перилни препарати бебе (custom)

Вероятно прането на бебешки дрешки не Ви се струва чак толкова голяма философия – пъхате прането в пералнята, слагате произволен препарат и пускате на обичайната програма. В повечето случаи е възможно дори да сте прави.

 Без да бъдем фаталисти обаче, сме длъжни да отбележим, че този подход може да Ви сервира немалко неприятни изненади. В най-добрия случай, дрехата ще излезе или безформена, или с три размера по-малка. В най-лошия – бебето Ви може да получи временно кожно раздразнение или да отключи дългосрочни алергични проблеми.

 Ето защо, днес ще съберем на едно място всички релевантни препоръки и добри практики, свързани с бебешкото пране

  • какви препарати да използвате,
  • на каква програма и с каква температура да перете,
  • как да изсушавате и съхранявате бебешкото облекло. 

Защото и най-простите въпроси могат да имат сложни отговори, когато Ви липсва рутина.

На каква температура се перат бебешките дрехи?

Този въпрос има доста прост отговор и той се намира на етикета на дрехата. Всички производители описват най-подходящата температура за пране именно там, според състава на артикула и спецификите на материята. Най-лесното, което можете да направите, е да се съобразите с прочетеното.

 Повечето родители изхождат от презумпцията, че бебешките дрехи следва да се перат на по-високи от стандартните температури с цел дезинфекция. Истината е, че при пране на температура по-висока от 30 или 40 градуса, повечето дрешки ще променят формата или размера си, а цветните ще започнат да изпускат боя. Ако все пак на етикета е посочена по-висока температура, можете спокойно да перете на нея.

Ако поради някаква причина предпочитате или се налага да перете бебешките дрешки на ръка, използвайте хладка вода или вода с температурата на тялото. Не е нужно да се фанатизирате и да измервате градусите, тъй като ръчното пране не е толкова продължително и вероятността да нанесете щети с претопляне не е твърде голяма.

Ако ли пък въпросът за дезинфекцията продължава да Ви притеснява, имаме добри новини: все още има какво да направите, дори и прането Ви да е изпрано на студен цикъл. Дезинфекцията може да се извърши по няколко различни начина, а именно: 

  •       С помощта на специален течен дезинфектант за пране, който се поставя в пералнята според инструкциите на производителя;

       С помощта на гладене на висока температура, което убива микроорганизмите без да вреди на качествата на материята;

  Чрез сушене на дрехите на пряка слънчева светлина, която също има свойствата да редуцира микроорганичните замърсявания, макар и не с гаранитрана ефективност.

 Как е правилно да се изсушават бебешките дрехи?

За вградените сушилни, които изсушават дрехите с гореща въздушна струя, първото правило остава в сила – следвайте стриктно препоръките, описани на етикета. Към тях прибавете факта, че цикъла за нежно пране винаги е по-безопасната опция.

 Какво обаче, ако етикетът не препоръчва сушенето в сушилня? Тогава е важно да запомните три прости особености, касаещи сушенето на бебешкото пране:

 Изключително важно е да сушите дрешките на проветриво място, предполагащо бързо изпаряване на влагата. Ако е лято – сушете дрешките навън. Ако е зима – проветрявайте помещението и не позволявайте спарване. Бавното съхнене може да доведе както до неприятна миризма на влага, така и до развитие на различни микроорганизми в тъканта.

  • Сушенето на пряка слънчева светлина има отлични предимства, едно от които е естественото елиминиране на много видове бактерии в тъканта. Ако имате тази възможност – сушете дрехите на открито и на слънце.
  • Не сушете дрехите на открито при високи нива на замърсяване на въздуха. Каквито и предимства да има проветрението, наслагването на мръсотия и токсични изпарения не е точно това, което бихте искали да направите с току-що изпраните бебешки дрешки.

 При сушене на пряка слънчева светлина дрешките могат да станат по-твърди или груби, в зависимост от тъканта. Не се притеснявайте – това е временно и кратко след обличане на дрехата, тя ще възвърне обичайната си мекота.

На каква програма се перат бебешки дрехи?

Няма как да сгрешите, ако перете бебешките дрехи на програмата за деликатно пране. Тя предполага по-бавно завъртане, по-умерена центрофуга и контролирана температура на водата – фактори, които ще спомогнат за запазването на перфектния външен вид на бебешкото облекло.

 В случай, че предпочетете да използвате програмата за обикновени памучни дрехи, то можете да намалите оборотите на центрофугата, за да избегнете разтягане или деформиране на тъканта.

Когато перете бебешки дрехи с високо съдържание на вълна, коприна или друг термочувствителен материал, задължително използвайте студен цикъл за пране, за да не се сдобиете с дрехи за кукла, вместо дрехи за бебе.

Какви прахове и омекотители за пране е редно да се използват?

Изборът на подходящи препарати и омекотители е изключително важен както за вида на дрехите, така и за здравето и комфорта на най-малките. Със сигурност можем да кажем, че бебешкото пране в никакъв случай не бива да бъде третирано с конвенционалните препарати за възрастни, които често са пълни с парфюми, алергизиращи вещества и химикали със съмнителен произход.

Имайте предвид, че кожата на новороденото бебе е около пет пъти по-тънка и пропусклива от тази на възрастния. Всяко тежко вещество, попаднало върху нея, почти гарантиращо не проникне в тялото на бебето и може да му причини както лек, така и по-тежък дискомфорт. Ранната и интензивна среща с неподходящи препарати и алергени може да отключи чувствителности и дерматити, с които да се наложи да се борите години наред.

 Какви тогава трябва да бъдат препаратите за детско и бебешко пране? Правилните отговори са два:

       Специализирани бебешки препарати от доказани производители. В праховете и омекотителите за бебета се използват предимно естествени сапуни и аромати, които не създават риск от раздразнения, обриви, алергии или дерматитни състояния на кожата. Перилните препарати за бебета от надеждни марки и висок ценови клас са една от задължителните инвестиции, които трябва да направите в здравето на детето си. Някои от най-разпознаваемите марки бебешки перилни препарати и омекотители на българския пазар в момента включват Тео Бебе, NUK, Chicco, Ariel Baby, Frosch Baby, Persil Sensitive, и др.

       Екологично чисти препарати за пране с био сертификат. Повечето био перилни препарати и омекотители са много подходящи за използване от бебета и малки деца. Те не съдържат изкуствени химикали и абразивни субстанции, като гарантират оптимална хипоалергичност, включително и за най-чувствителните типове кожа. Някои от добрите марки, съвместяващи грижа за природата с грижа за кожата са Tri Bio, AlmaWin, Etamine du Lys, My Forest, както и българският Amalina.

 Желателно е да перете бебешките дрехи със специализирани препарати поне през първите три години след раждането, като този период може да се удължи за деца с по-чувствителна и склонна към раздразнения кожа.

 Ако случаят е точно обратен и бебето Ви никога не е страдало от алергии и кожни проблеми, можете плавно да преминете към обикновени препарати, като все пак приоритизирате закупуването на такива без силни и агресивни изкуствени аромати.

Как да третирате петната по бебешките дрехи?

Телесни течности, петна от храни и напитки, водни боички, трева, кал, пръст и пастели – бебешкото облекло често е обект на наистина невъобразими атаки от замърсители. Истината е, че въпросът за третирането на петната е твърде обширен, за да се впускаме в него сега.

 Всяко различно петно може да се третира допълнително според произхода и спецификите си, но все пак можем да изведем няколко общи принципа, с които да ви дадем насока за действие:

       Третирайте петното възможно най-бързо. Колкото повече престоява в тъканта, толкова по-рязко намалява шанса Ви да завършите мисията успешно.

       Ако петното е засъхнало, накиснете го преди изпиране. След кратък престой в хладка вода със сапун, замърсяването ще излезе по-лесно, отколкото без никаква предварителна обработка.

       Използвайте специални препарати за отстранители на петна. За бебета и малки деца най-подходящи са пробиотичните препарати против петна, които елиминират замърсителите по един нежен, естествен и супер ефективен начин.

  •       Не се изкушавайте да използвате белина и силни препарати. Поне не и в първите години от живота на детето. Резултатът не си заслужава, предвид потенциалните рискове, колкото и ниски да Ви се струват.

Не на последно място – не се фанатизирайте. Петната по бебешките дрехи са нещо, с което ще живеете известно време, така че не елиминирайте дадена дреха, само защото има невидимо петно от боровинка под шева на левия ръкав. Ако дрехата е качествена и памучна, оставете я за игра и употреба вкъщи без угризения на съвестта.

Допълнителни съвети за пране на бебешките дрешки

И ако всичко дотук Ви се струва недостатъчно: успокойте се. Има още!

Други препоръки за прането на бебешките дрешки включват:

  •       Избягвайте да смесвате прането на бебето с Вашето пране, поне в началото. Ако не сте твърде ентусиазирани от тази концепция, то поне използвайте дезинфектант за пране, който да минимизира шанса от прехвърляне на бактерии, гъбички и микроби в дрехите на бебето.
  •       Разделяйте дрехите за пране на цветни и бели, за да избегнете евентуално боядисване и промяна в белия цвят. Ако и това Ви се струва като губене на ценно време – използвайте качествени цветоулавящи кърпички, за да предотвратите неприятните изненади.
  •       По възможност изпирайте дрешките на бебето преди първото носене. Колкото и стриктно да са съхранявани и транспортирани, акумулирането на прах и алергени е неизбежно, а по-чувствителните бебета могат да реагират на тях със сърбеж и дискомфорт.
  •       Третирайте бебешкото спално бельо, одеала, спални чувалчета и текстилни принадлежности по същия начин, по който третирате бебешките дрехи. Четете етикета, обработвайте с подходящи препарати и имайте предвид всичко, казано дотук.

Изводът?  Когато си родител, нещата имат склонност да стават по-сложни, отколкото изглеждат на пръв поглед. Ето защо, екипът на Кидсо и Мамапедия остава насреща за всякакви въпроси и консултации, касаещи отглеждането на бебето и малкото дете. Защото вярваме, че има значение!

add
add

Коментари на читатели

Напишете вашия коментар към темата
Вижте цялата дискусия
  1. Parent-love
    Parent-love

    Моите златни правила за бебешкото пране:
    1. Винаги използвайте бебешки перилен препарат;
    2. Пера предварително петната със сапун и на ръка. Ако не падат не се вълнувам особено – така или иначе няма бебешка дреха, която да се използва повече от 3 месеца;
    3. Винаги пера на градусите, които пише на дрехата;
    4. Винаги използвам максимално дълга програма;
    5. Винаги пускам допълнително изпиране;
    6. Никога не смесвам бебешкото пране с прането на възрастните;
    7. Винаги гладя дрехите на бебето и то от вътрешната им страна;
    Това ми гарантира, че няма да има кожни раздразнения, няма да пренасяме бактерии към бебето и дрехите му.

Вашият коментар