Грижите за кожата на вашето бебе: този сладък ритуал

31.01.2019
Грижите за кожата на вашето бебе: този сладък ритуал

Кожата на вашето бебе е нежна и все още неразвита, тъй като не е пригодена към новите външни условия. Поради тази причина трябва да се погрижите за нея по най-добрия и деликатен начин.

Опознайте по-добре кожата на вашите бебчета и следвайте съветите ни, за да запазите нейната деликатност. 


КОЖАТА НА ВАШЕТО БЕБЕ Е ЗАЩИТНА ОБВИВКА, КОЯТО Е СЪСТАВЕНА ОТ ТРИ ГЛАВНИ СЛОЯ: ЕПИДЕРМИС, ДЕРМИС И ХИПОДЕРМИС.

  • Епидермисът е най-горният слой на кожата, който има бариерна функция. В най-горната си част, епидермисът е покрит с хидролипиден слой, който има цел да хидратира и да поредпазва кожата от гъбички и бактерии. 
  • Дермисът или дермата, наричана още същинска кожа, се състои от съединителна тъкан, в която са разположени космените торбички, потни жлези, мастни жлези и кръвоносни съдове. В дермата се намират и еластиновите и колагеновите влакна. 
  • Хиподермата или подкожието, е изградено главно от мастни клетки и в различните части на тялото е с различна дебелина. Те изолират организма от температурните промени и имат защитна функция срещу натиска.


ОСОБЕНОСТИ НА БЕБЕШКАТА КОЖА
Структурата на бебешката кожа е същата, както при възрастните, но не може да изпълнява всички нейни функции. Нужни са около 3 години на кожата при бебетата, за да стане тя по-здрава и изцяло да поеме ролята си на защитна бариера. 

Деликатността на бебешката кожа зависи от няколко фактора:

  • Дермата при бебетата е три пъти по-фина, отколкото при възрастните.
  • Хидролипидният слой е много по-тънък и не може да предпази епидермса от изсъхване и дехидратация. Поради тази причина кожата на бебетата е много по-уязвима от агресивните въздействия на заобикалящата среда.
  • При раждането pH на кожата е почти неутрален. Това прави кожата по-чувствителна към раздразнения и инфекции.

Ето защо е толкова важно да се грижите за кожата на вашето бебе


СПЕЦИАЛНИ ГРИЖИ И ВСЕКИДНЕВНИ РИТУАЛИ
За да запазите потенциала на кожната бариера на вашето бебе, е нужно да прилагате подходящи продукти, които я защитават. Най-добре е да използвате козметични продукти, които са хипоалергични, с висока поносимост, без добавени аромати и оцветители. 

Всекидневните грижи за бебешката кожа включват следните ритуали...


СМЯНА НА ПЕЛЕНИ? ДА!
Вашето бебче се нуждае от смяна на пелени между 7 или 8 пъти дневно. Зоната, в която попада памперса, може лесно да се възпали от влагата и контакта й с урината, както и от триенето на пелената. Поради тази причина при всяка смяна на пелените, е препоръчително да полагате специални грижи за кожата на бебешкото дупе. 

  • Подгответе всичко, което ще ви бъде нужно върху плота за приповиване: тампони памук, пелени, защитен крем при смяна на пелените, почистващ продукт.
  • Сменяйте пелените веднага щом детето е мокро или при всяко изхождане, за предпочитане това да става малко след хранене. 
  • Размерът на пелените трябва да е подходящ за възрастта и килограмите на бебето. Малките пелени предизвикват триене и дразнене, а по-големите могат да пропуснат.
  • Поставете бебето върху чиста хавлиена кърпа, разтворене пелената с която е в момента бебето и почистете. Изхвърлете използваната пелена в кош.
  • Зоната около седалището почистете с флуид без изплакване, тоалетно мляко или памучни тампони. Ако предпочитате може да използвате почистващ гел, който ще изплакнете обилно с вода.
  • Тоалетът на задните части при бебетата е необходимо да се прави отгоре надолу, от по-чистата част на тялото, за да избегнете допълнително замърсяване. Почистването трябва да става от половите органи към външните гънки. 
  • Гънките трябва да са добре подсушени, за да не предизвикват раздразнение или подсичане. 
  • Новата пелена трябва да се постави под бебето, така че краищата да са на нивото на пъпчето. 
  • Не чакайте, ако дупето на вашето бебче се зачерви, за да вземете предпазни мерки - при всяка смяна на пелени го намазвайте превантивно със защитен крем или нанасяйте специален крем на цинкова основа.
  • Ако пък се появи все пак зачервяване в облста на седалището, е добре да оставите зоната непокрита за по-дълго време и да използвате подходящ козметичен продукт.
  • Много важно нещо, което трябва да помните при всяка една смяна на пелени - никога не се отдалечавайте прекалено много от плота за приповиване, тъй като бебето много бързо може да падне. 


ВРЕМЕ ЗА КЪПАНЕ
Къпането е един от най-сладките ритуали.. то допринася за поддържане на ежедневната хигиена и развива сетивата на вашето бебе. Запознайте се с нашите съвети, за да се насладите на тези прекрасни и незабравими моменти.

  • Подготовка: банята трябва да е затоплена при температура около 20°C и 22°C. Напълнете ваничката с вода с температура около  37°C, като използвате термометър, за да сте по-сигурни. За да е всичко под ръка, го пригответе още преди да започнете: хавлия, измивни продукти, продукти за овлажняване на тялото, памперс и чисти дрешки. Съблечете бебето, премахнете памперса и го почистете.
     
  • Във ваничката: в първите месеци е необходимо бебето да се придържа с едната ръка, която се подпъхва под тила и раменете му. Другата трябва да я поставите под дупето. Използвайте козметични продукти без сапун или такива, които са специално пригодени за бебешка кожа. На всеки 2-3 дни е нужно да измивате главата и косата на бебето със специален шампоан, който не дразни очите. Ако то има млечни корички, може да използвате специализирани продукти за тази цел. За да изплакнете косичката, може да използвате чаша, детски душ или просто с шепа да го обливате внимателно. 
     
  • След къпането: поставете бебето в хавлията му и нежно го подсушете, без да го триете. Трябва да обърнете специално вниамание на седалището и гънките (подмишниците, бедрата, краката и вратлето). Нанесете хидратиращ продукт за тяло, като го масажирате. Когато имате възможност, може да нанасяте и масажно олио, тъй като това доставя голямо удоволствие на вашето бебче, а и по този начин то се успокоява. Ако искате да го парфюмирате, някои марки предлагат специална парфюмна вода за бебета, без алкохол, която може да приложите върху косичката му.


ЕЖЕДНЕВНИ ХИГИЕННИ НАВИЦИ..
Винаги измивайте ръцете си преди да започнете ежедневната хигиена на вашето бебе. Използвайте специални продукти, които няма да дразнят кожата на бебето.

  • Оченцата: почиствайте очите на бебето ви с памучен тампон, напоен с физиологичен разтвор. Винаги използвайте различни тампони за двете очи.
  • Ушенцата: с навито около пръстите парче памук, почистете външната мида на ушите на бебето. Клечките за уши не са много подходящи, тъй като те биха могли да наранят и раздразнят кожата.
  • Нослето: както почиствате ушите, така може да почистите и ноздрите на вашето бебе, но действайте много внимателно.
  • Лицето: може да почиствате със специална бебешка мицеларна водичка, с помощта на памучен тампон. Не пропускайте мястото зад ушичките. 
  • Косата: може да използвате мека четка специална за бебета, за да сресвате косичката.
  • Ноктите: трябва да изчакате поне един месец, преди да изрежете ноктите на вашето бебе. Трябва да изберете момент, в който то е спокойно и е нужно да му говорите тихо и много спокойно. Не режете много дълбоко, тъй като може да увредите кожата и това да бъде предпоставка за инфектиране на нокътя.
  • Смяна на памперсите: нужно е да ги сменяте между 7 и 8 пъти дневно, да измивате и почиствате добре зоната около седалището и да прилагате крем за пелени.
  • Пъпната връв: тя пада между седмия и десетия ден след раждането. Нужно е да я почиствате всекидневно със стерилен тампон, който е напоен с антисептичен разтвор, за да избегнете всякакъв риск от инфекция. След това трябва да подсушавате с чист тампон.
  • Ръцете: може да използвате вода или мокри кърпички след всяко хранене или по време на разходка и игра.

Скъпи майки, ние от екипа на mypharmacy.bg, се радваме че можем да Ви бъдем полезни в начинанието в грижите на вашето малко съкровище!

Изготвил: Десислава Итова, бакалавър фармацевт.

desislava.itova@mypharmacy.bg



ИЗБЕРИ КОЗМЕТИКА ЗА МАМА И БЕБЕ ТУК