Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майките се стараят неимоверно да предпазят децата си още по време на бременността, като избягват определени храни, дейности и дори някои козметични продукти. След раждането родителите маниакално се опитват да ги защитят от всякакви възможни заплахи.

Но понякога, предоверявайки се на някоя марка, наложила се като качествена, те несъзнателно рискуват здравето на децата си. Пример за това е фирмата за производството на козметика за семейството “Джонсън и Джонсън”. Тя се озова в съда в САЩ и се сблъска челно с общественото недоволство именно заради бебешките си продукти, съобщи изданието “Дейлихелтпост”. 

Съмнителни съставки

“Джонсън и Джонсън” не само предлага своите продукти за баня на младите майки, но и поставя на много от тях още един етикет “Безопасен за бебета”. Въпреки това тези шампоани, сапуни и лосиони съдържат съмнителни съставки, вредни за здравето на бебетата и родителите им.

Неправителствената Работна група по опазване на околната среда е изследователска организация. Тя изтъкна опасенията си от някои съставки в продукти на “Джонсънс” и ги изброи. Това са кожни, очни и белодробни дразнители, цитотоксични вещества, невротоксини и биоакумулиращи се канцерогени.

Двете най-тревожни съставки са кватерний 15 и 1,4 диоксан (Quaternium 15 и 1,4 dioxane).

Кватерний 15 освобождава формалдехид. Това е добре познат канцероген, който причинява сълзене и парене в очите, носа и гърлото, кашлица, хрипове, гадене, дразнене на кожата. Всекидневният досег с формалдехида може да причини дори левкемия и мозъчен тумор.

Други химикали, използвани от компанията, които освобождават формалдехид, са DMDM хидантоин, имидазолидинилов карбамид и диазолидинилова урея.

Според Агенцията за защита на околната среда на САЩ вдишването на 1,4 диоксан причинява световъртеж, сънливост, главоболие, анорексия, дразнене на очите, носа, гърлото и дробовете. Локалното му приложение може да раздразни кожата. Веществото има и канцерогенен потенциал. За да избегнете този химикал, следете за съставки като PEG-100 стеарат, натриев луретинов сулфат, натриев муретинов сулфат, полиетилен и цетеарет-20, които отделят 1,4 диоксан като страничен продукт.

Обществена реакция

След като се появи на бял свят информацията, че тези съставки се съдържат в детски сапуни и кремове, възмутени родители писаха до компанията. Те искат продуктите да се правят по нова формула, както и да има прозрачност относно съставките им. Освен това на 31 октомври 2015 г. Кампанията за безопасна козметика изпрати на “Джонсънс” писмо, подписано от 25 екологични и медицински групи. С него те настояват за “премахване на химикалите от всички продукти” до 15 ноември 2016 г. Кампанията призова потребителите да бойкотират бранда, докато не изпълни условието.

Ето какво отговори

фирмата:

“Ние сме в процес на поетапно прекратяване употребата на консерванти, които отделят нищожни количества формалдехид с цел предпазване от бактериално замърсяване. Тези консервиращи технологии, които се използват широко в нашата индустрия, са напълно безопасни и са одобрени от държавите, в които се продават...

През последните няколко години ние намалихме броя на формулите с “отделящи формалдехид” консерванти с 33% в чужбина и с над 60% в Съединените щати. Довършваме това преформулиране колкото можем по-бързо, правейки го безопасно и отговорно. Като част от производствения процес ние следим отблизо количеството на остатъците от отделящия се вторичен продукт, известен като 1,4 диоксан. Твърдим, че нивото му в нашите продукти е много под границата, която Управлението на САЩ за контрол на храни и лекарства и регулаторните органи по света са определили за безопасна. Ние предложихме нови формули на нашите клиенти, които предпочитат натуралните продукти, като “Джонсънс нейчъръл” – линия, която е 98% натурална. Тя не съдържа нито освобождаващи формалдехид консерванти, нито следи от 1,4 диоксан.”

Да, обаче тази нова линия от бебешки продукти е твърде малка и твърде закъсняла. А и те са почти двойно по-скъпи в сравнение с останалите продукти на компанията.

В миналото “Джонсънс” вече се е изправяла пред съда заради продуктите си с бебешка пудра, които се оказа, че причиняват рак на яйчниците. Може ли да се има доверие на компания, която в продължение на десетилетия е произвеждала продукти за бебета и деца със смъртоносни съставки?

Винаги четете етикетите

“Джонсънс” не е единствената фирма, която продава опасна бебешка козметика. Споменатата вече работна група обобщава проблема по следния начин:

- 82% от децата са изложени всяка седмица на въздействието на една или повече съставки, които биха могли да увредят мозъка и нервната система.

- 69% от децата са изложени всяка седмица на ефекта на една или повече от съставките, които могат да предизвикат нарушение на хормоналния им баланс, а 3,6% от децата са изложени на съставки, за които има сигурни данни, че причиняват рак. Сред тях са химически вещества от групата на доказаните канцерогени и от групата на вероятните канцерогени при човека.

- 80% от продуктите за деца, маркирани като “щадящи и недразнещи”, съдържат съставки, които се свързват с алергии, раздразнения на кожата и очите.

Децата биват излагани на тези химикали чрез бебешките шампоани, лосиони, крем за повиване с памперси, слънцезащитни продукти, както и редица други продукти за тялото. И понеже детската кожа е с 30% по-тънка от тази на възрастните, тя може да абсорбира десет пъти повече химикали от кожата на родителите.

Джейн Хюлиън, вицепрезидент по научните изследвания на Работната група, обяснява защо децата са изложени на толкова много токсини, и то ежедневно:

“Децата са в много по-голям риск от възрастните, що се отнася до въздействието на химикалите. Но не разполагаме със специални стандарти, за да ги защитим.”

“Безопасността на бебешките продукти попада в юрисдикцията на Управлението за контрол на храните и лекарствата (FDA). Но за разлика от медикаментите и хранителните добавки то няма правомощия да изисква козметиката да е тествана за безопасност, преди да стигне до потребителите. Заради тази и други вратички в закона производителите са свободни да използват всякакви пазарни трикове като етикети “безвредно” и “ултрамеки”, без да има доказателства, че продуктите им наистина са такива”, предупреждава Хюлиън.

Изненадващо е, че много страни са забранили вносни продукти с тези опасни химикали и “Джонсънс” спазва техните ограничения. Това означава, че повечето компании вече имат производствените мощности, формули и рецепти, които са съобразени със здравето и нуждите на децата. И докато в Дания, Финландия, Япония, Холандия, Норвегия, Южна Африка, Швеция и Обединеното кралство имат достъп само до продукти без формалдехид, компанията държи да продава на американските семейства канцерогенни сапуни.

Какво могат да направят родителите

Винаги четете внимателно етикетите на продуктите, които използвате за децата си, независимо дали това са храни, хигиенни продукти, или играчки. Винаги използвайте 100% натурални продукти за кожата на вашето бебе. Може също да опитате да направите домашно приготвени продукти като шампоан или паста за зъби. Вместо да използвате бебешко олио и бебешка пудра, опитайте кокосово масло, за да се предотврати протриване. То хидратира кожата и лекува обривите от памперси.